Een webwinkel heeft niet de kosten van een echte winkel, geen winkelpand in een drukke straat, geen personeel om zaken te verkopen. Bovendien kun je datgene wat je koopt ook niet passen. Een webwinkel starten is technisch heel eenvoudig. je koopt danwel een framework of WordPress thema en je gaat aan de slag. Je voorraad vullen en de "winkel" openen. Er komt echter meer voor kijken. Je bent als eigenaar van een internetwinkel uiteraard volledig gebonden aan de Nederlandse wetgeving.
In verhouding tot een normale winkel gaan de juridische verplichtingen voor webwinkels veel verder. Dat een consument zaken op internet niet kan zien of beoordelen wordt ruimschoots beloond. Consumenten kunnen aankopen twee weken na ontvangst terugsturen en hebben dan niet uitsluitend recht op het aankoopbedrag maar ook op de verzendkosten. Terugsturen kan ook indien de aankoop volledig aan de verwachtingen voldoet. Voor sommige zaken zijn er uitzonderingen, en uiteraard dient de zaak nog compleet en niet "verbruikt" te zijn. De hoofdregel is dat binnen twee weken aankopen kunnen worden teruggestuurd. Daarna dient het aankoopbedrag (en de verzendkosten) te worden terugbetaald. (Onder bepaalde voorwaarden kan een tegoedbon worden verstrekt)
Veel internet ondernemers houden zich niet of onvoldoende aan de geldende wettelijke voorwaarden of wijzen de klanten onvoldoende op de wettelijke rechten. Met als gevolg dat er klachten werden neergelegd bij de Consumentenbond en de ACM. (Autoriteit Consumente & Markt). Veel internetondernemingen probeerden onder de verplichtingen uit te komen door de mogelijkheid tot het terugsturen niet te melden, terugbetaling te beperken tot het aankoopbedrag of veel te lang te laten wachten op terugbetaling. Voorzover er melding werd gemaakt van de rechten werd dit soms ergens verstopt op de website.
De Consumentenbond als ACM hebben uitvoerig onderzoek gedaan met als gevolg dat er aan een aantal partijen boetes zijn opgelegd. Uiteindelijk zijn de navolgende boetes opgelegd. (Bever – boete 198.000 euro, Coolcat – boete 220.000 euro, eigenares van Kiesdejuistesportbh.nl (nu: bhsupport.nl) – boete 50.000 euro, voormalig eigenares van Hipvoordeheb – boete 50.000 euro enShoebaloo – boete 72.000 euro.
Deze bedragen staan nog in schril contrast met de boete welke eerder werd opgelegd aan de webwinkel T.O.M. Daarbij legde ACM een boete op van 500.000,- euro. Uiteindelijk werd de boete na een beroep van T.O.M gehandhaafd. Ook aan de twee directeuren werden – in persoon – boetes opgelegd van ieder 125.000,- euro.
Veel webwinkels passen de wettelijk eisen niet of niet goed toe, zorgen niet voor een vlekkeloze afwikkeling of hebben de procesbeheersing niet onder controle. De inhoud van deze blog is algemeen van aard en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Vanzelfsprekend kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen onder nummer 06-24202335 of een e-mail aan
contact@jurist.nl