Een foto op mijn website kost dat 500 euro ?!?

Die kans is groot indien u foto's plaatst zonder toestemming van de auteursrechthebbende vermenigvuldigt of openbaar maakt. Veel websitebouwers en eigenaren van websites zoeken en kopiëren foto's op internet en plaatsen de foto's vervolgens op de eigen website. Vaak zit er nog een websitebouwer tussen, zodat u niet eens weet of u al dan niet in overtreding bent. Let er dus altijd goed op indien u een website laat ontwikkelen of u ook toestemming heeft om de foto's te vermenigvuldigen, althans deze op uw website te plaatsen.

Indien u geen toestemming heeft van de auteursrechthebbende kan het prijskaartje voor een enkele foto flink oplopen indien de foto is gemaakt door een professionele fotograaf. U dient dan rekening te houden met een vergoeding voor licentiekosten én een vergoeding in verband inbreuk op persoonlijkheidsrechten. Reken voor beiden maar minimaal 500,- euro. En dat is per foto !

En het venijn zit hem hier echt in de staart. Indien u een vordering voorlegt aan een rechter dan is het in vrijwel alle zaken zo dat de kosten in verband met juridische bijstand, indien uw vordering wordt toegewezen, slechts een deel van uw juridische kosten worden toegewezen. Echter, bij zaken met betrekking tot intellectuele eigendom, waaronder auteursrecht valt, worden de daadwerkelijke kosten van juridische bijstand toegekend.

Met andere woorden, indien u het op een rechtszaak laat aankomen is de kans groot dat u al snel 1.250,- euro dient op te tellen bij het aan de fotograaf te betalen bedrag.

Heeft u foto's op uw website geplaatst zonder toestemming van de auteursrechthebbende of heeft de bouwer van website dat voor u gedaan en wordt u aangesproken, neem dan contact op. Ook als fotograaf kunnen wij om uw schade te verhalen. Dat laatste doen wij op basis van no cure no pay.